Sokan elgondolkodtak már azon, cégük megszüntetése helyett inkább eladják azt. Három fő ok szokott ilyenkor felmerülni:

1. Gyorsabb, mint a végelszámolás.
2. Tartozás, tagi kölcsön van benne, aminek az illetékét nem szeretnénk megfizetni.
3. Nem szeretnének NAV ellenőrzést.

Nézzük, milyen buktatói lehetnek a cég eladásának!

Céget több okból szoktak vásárolni:

  1. Pályázat beadásához, mivel ehhez meg kell lennie két lezárt adóévnek.
  2. Ha nem szeretnénk, hogy nyilvánvaló legyen, csak most indult a vállalkozás.
  3. Ha bérleti joghoz, üzletkörhöz akarunk hozzájutni.

Ha a fenti okokból kívánják a céget megvenni, akkor fel kell készülni arra, hogy az elmúlt 5 évet egy könyvelővel, könyvvizsgálóval átnézetik, aminek a költségét az eladó fizeti. Érthető, nem akarnak problémás céget vásárolni, a szavunk nem biztosíték, és egy meghiúsult pályázat miatt nem kötelezhetik az eladókat kártérítésre, nem úgy, mint egy később feltárt adóhiánynál.

Vannak vállalkozások, akik azért vásárolnak céget, hogy a régi tulajdonos helyett „altassák„. Ebben az esetben az eladó fizet érte - nem is keveset -, hisz a vásárlónak legalább 5 évig könyvelőt kell foglalkoztatni.

A másik általánosan elterjedt téves nézet: Eladtam a céget, már nincs semmi közöm hozzá. Ez sajnos nem minden esetben van így! Nem minden cégvásárlás célja legális tevékenység folytatása. Abban az esetben, ha az új tulajdonos jogellenes foglalatosságra szerzi meg, akkor a rendőrség a régi tulajdonosokat is megkeresi, és nekik kell bizonyítani, hogy semmi közük a törvénysértéshez. Nem kellemes, ha rendőrség kopogtat az ajtón! Nem árt ilyenkor ügyvéd segítségét kérni. Tehát eladás előtt érdemes az új tulajdonosokat leellenőrizni!