Sok vállalkozást nem szüntetnek meg, miután már nincs forgalom, mondván, még jó lesz később, vagy aggódnak a megszűnésnél esetleg előforduló NAV ellenőrzés miatt. Az ezzel kapcsolatos veszélyekre hívnám fel a figyelmet, mivel ezek az „alvó” cégek időzített bombák!
Kezdjük azzal, hogy minden vállalkozásban van ügyvezető, aki akkor is dolgozik, képviseli a céget, ha nincs tevékenység. Hiszen pl. a könyvelővel tartani kell a kapcsolatot, adatot kell szolgáltatnia, stb. Mindaddig, amíg van valahol 36 órás munkaviszonya vagy máshol főállású vállalkozó, addig nem kell járulékokat fizetni, a tevékenységét nulla forintért is el tudja látni. Az igazi gondot az jelenti, ha már nem 36 órára lesz bejelentve, vagy nem lesz főállású vállalkozó. Ilyenkor az ügyvezetői tevékenysége miatt legalább a mindenkori minimálbér után meg kell fizetni a járulékokat! 2023-ban ez havonta 73,080 Ft. Mivel sokan nem figyelnek erre, a könyvelőt nem értesítik, így nem vallja be, az adó nem lesz megfizetve. Pár hónap alatt jelentős összegre nő az adóhiány. Ha ezt a NAV tárja fel ellenőrzés keretében, akkor még jön a bírság is, ami az adóhiány 50-200%-a.
Tételezzük fel, hogy az ügyvezető tisztában van ezzel. Még ebben az esetben is szembesülhet azzal, hogy az ügyvezetés miatt nem tud igényelni álláskeresési támogatást, mert van biztosítási jogviszonya. Ilyenkor szokták a céget megszüntetni. De ennek is a legrövidebb ideje 50-60 naptári nap.

Összegezve: erősen meggondolandó, hogy érdemes fenntartani egy „alvó” céget! Jelenleg egy Kft. alapításának ügyvédi díja 50-60,000 Ft-nál kezdődik és illetékmentes a legtöbb esetben. Eddigi tapasztalatom alapján megszűnő cégeket a NAV nem ellenőrzi kiemelten, hiszen törlés után is vizsgálodhat még 5 évig.