Egyszerűsített végelszámolás esetén az ügyvezető - több ügyvezető esetén csak az egyik - lehet csak a végelszámoló. A költségek optimalizálása miatt fontos, hogy kit válasszunk végelszámolónak, és hogy milyen díjazással látja el feladatát. Végelszámoló ügyvezetést munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban végezhet. Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, cégünk végelszámolója milyen formában végzi el feladatát, meg kell nézni a társasági szerződést. Ebben szerepel, hogy ki vagy kik az ügyvezetők. Az, hogy milyen formában történik az ügyvezetés, az nem kötelező eleme a társasági szerződésnek, de ha rögzítve van valamelyik jogviszony, akkor attól eltérni csak társasági szerződés módosításával lehet. Az a legjobb, ha nincs beleírva, vagy pedig mindkét lehetőség szerepel benne – a munkaviszony és a megbízási jogviszony is –, így a társasági szerződés módosítása nélkül egy egyszerű taggyűléssel, és ügyvéd közreműködése nélkül változtatni lehet egyik jogviszonyról a másikra. A jó hír, hogy a végelszámoló tevékenysége nem igényel szakképzettség, így a díjazás alapja nem a garantált bérminimum, hanem a minimálbér, ami 2022-ben bruttó 200,000 Ft. Most nézzük, melyik jogviszony mennyiben is kerül?

  1. Megbízási jogviszony

Ha a végelszámoló a cégnél nem főállású társas vállalkozó (pl. főállású társas vállalkozó más cégnél, van heti 36 órás munkaviszonya, főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagy nyugdíjas, …), akkor lehet nulla forintért is végezni a végelszámolást. Nulla forint díjazás után az adó mértéke is nulla.
Ha máshol nem biztosított (pl. nincs 36 órás munkaviszonya, nem főállású társas vállalkozó más cégnél, nem főállású egyéni vállalkozó vagy nem nyugdíjas, …), akkor a végelszámoló biztosított és legalább a minimálbér után meg kell fizetni a járulékokat, adókat, ami 2022-ben összesen havi 103,000 Ft (37,000 Ft Tb járulék, 30,000 Ft szja, 26,000 Ft szociális hozzájárulás). Ha nem vesz fel bért, akkor megtakaríthatja a 30,000 Ft személyi jövedelemadót, így csak 73,000 Ft az összes adó havonta.

  1. Munkaviszony
    Ha munkaviszonyban végzi a végelszámolást, akkor a munkaszerződésben leírt munkaidő határozza meg a munkabért és az adók mértékét. Ha ez napi 8 óra, akkor havonta a minimálbér után kell fizetni. De a munkaszerződésben a munkaidő lehet akár heti 1 óra is. Egyszerűsített végelszámolás esetén a végelszámolónak nem sok dolga van, a legtöbb feladatot mi végezzük el, így a heti 1 óra elfoglaltság reális. 2022-ben heti 1 óra után a havi munkabér bruttó 5,000 Ft. Azonban 2020.09.01-től a munkaviszonyban lévők minimum járulékalapja a minimálbér 30%-ánál nem lehet kevesebb, így a havi fizetendő adók és járulékok összege 19,650 Ft (11,100 Ft Tb járulék, 750 Ft szja, 7,800 Ft szociális hozzájárulás). Itt nem lehetséges az szja megtakarítása, mert munkaviszonynál a bért a dolgozónak meg kell kapnia. Ezt a munka törvénykönyve írja elő.

Amennyiben bizonytalan, vagy kérdése van, hogy az egyszerűsített végelszámolásnál mennyibe fog kerülni a végelszámoló díja, hívjon nyugodtan! Ingyenes tanácsadással segítünk!